Červené rizoto

Klikni pro zvětšení
- červené rizoto Klikni pro zvětšení
- červené rizoto Klikni pro zvětšení
- červené rizoto Klikni pro zvětšení
- červené rizoto Klikni pro zvětšení
- červené rizoto

Rizoto asi znáte všichni, žádné velké vaření, proto tento pokrm vítám jako rychlou večeři v týdnu, když nemám čas vařit a když ho uvařím víc, mám i na další den. Vařím 2 druhy, červené zapečené v troubě a bílé na pánvičce, tentokrát vám představím červené. Vlastně jsem to červené delší dobu nedělala, ale kolegyně mi ho připomněla, tak jsem hned to červené zase zařadila na jídelníček. Bílé vám ukážu zase jindy. :-))

Co potřebujete: podle toho, kolik chcete mít porcí, já napíšu množství, které vidíte na pekáčku - 2 sáčky uvařené rýže (přiměřeně, bude se ještě zapékat, ať z toho není kaše), asi 40 dkg mletého masa (vepřové a hovězí), sůl, pepř, 1 velký rajský protlak nebo 1 krabička rajčatové šťávy, lžička cukru do rajského protlaku, trochu vody, mražená popř. čerstvá zelenina (mrkev, hrášek, kukuřice, žampióny, paprika ....) - té nevím kolik, ale z každého sáčku v mrazáku asi hrst, celkem 4 hrstky, 1 cibule, olej.

Postup: Na troše oleje osmažíme do skleněna nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a pomocí měchaček ho posekáme na menší kousky. Osolíme, opepříme, přidáme rajčatový protlak s cukrem (na mě je moc hořký, 1 malá lžička tomu pomůže) nebo rajskou šťávu a chvíli povaříme na ohni. Rajský protlak nebo šťávu můžeme zředit vodou, ta se vypaří při pečení. Mezitím si připravíme mraženou zeleninu, kterou společně povaříme 5 minut v osolené vodě. Pokud použijete zeleninu čerstvou, pak se každá jinak dlouho vaří, mrkev nejdéle, paprika zase krátce, chce to trochu praxe. Potom zeleninu procedíme a přidáme k vařené rýži. Maso také přidáme k rýži a zamícháme. Pokud se vám bude zdát celá ta hmota moc hustá, těžko se bude smíchávat, klidně přilijte další rajčatovou šťávu nebo malý, naředěný protlak. No a to je všechno, ochutnejte, popř. dosolte a dejte na 1/2 až 3/4 hodinky zapéct do trouby na 220 stupňů. Přebytečná voda se vypaří a zůstane jen chutná červená rýže s masem.


Home