Rizoto asi znáte všichni, žádné velké vaření, proto tento pokrm vítám
jako rychlou večeři v týdnu, když nemám čas vařit a když ho uvařím víc,
mám i na další den. Vařím 2 druhy, červené zapečené v troubě a bílé na
pánvičce, tentokrát vám představím červené. Vlastně jsem to červené delší
dobu nedělala, ale kolegyně mi ho připomněla, tak jsem hned to červené
zase zařadila na jídelníček. Bílé vám ukážu zase jindy. :-))
Co potřebujete: podle toho, kolik chcete mít porcí, já napíšu množství,
které vidíte na pekáčku - 2 sáčky uvařené rýže (přiměřeně, bude se ještě
zapékat, ať z toho není kaše), asi 40 dkg mletého masa (vepřové a
hovězí), sůl, pepř, 1 velký rajský protlak nebo 1 krabička rajčatové
šťávy, lžička cukru do rajského protlaku, trochu vody, mražená popř.
čerstvá zelenina (mrkev, hrášek, kukuřice, žampióny, paprika ....) - té
nevím kolik, ale z každého sáčku v mrazáku asi hrst, celkem 4 hrstky, 1
cibule, olej.
Postup: Na troše oleje osmažíme do skleněna nakrájenou cibuli, přidáme
mleté maso a pomocí měchaček ho posekáme na menší kousky. Osolíme,
opepříme, přidáme rajčatový protlak s cukrem (na mě je moc hořký, 1 malá
lžička tomu pomůže) nebo rajskou šťávu a chvíli povaříme na ohni. Rajský
protlak nebo šťávu můžeme zředit vodou, ta se vypaří při pečení. Mezitím
si připravíme mraženou zeleninu, kterou společně povaříme 5 minut v
osolené vodě. Pokud použijete zeleninu čerstvou, pak se každá jinak
dlouho vaří, mrkev nejdéle, paprika zase krátce, chce to trochu
praxe. Potom zeleninu procedíme a přidáme k vařené rýži. Maso také
přidáme k rýži a zamícháme. Pokud se vám bude zdát celá ta hmota moc
hustá, těžko se bude smíchávat, klidně přilijte další rajčatovou šťávu
nebo malý, naředěný protlak. No a to je všechno, ochutnejte, popř.
dosolte a dejte na 1/2 až 3/4 hodinky zapéct do trouby na 220 stupňů.
Přebytečná voda se vypaří a zůstane jen chutná červená rýže s masem.